Bonniers alla utgåvor

Bonniers alla utgåvor

1960 gavs den första upplagan av Bonniers kokbok ut. Boken innehöll hela 680 sidor och inte mindre än 3000 recept. Alla sorters recept till fiskrensning och servettvikning togs upp. Inte konstigt den blev en klassiker i många svenska hushåll!

Under åren som gått har Bonnier gett ut denna kokbok i flera utgåvor. Jag tycker det känns härligt att titta på kokbokens utformning och det skrivna ordet. Varje upplaga har liksom både andats klassisk, men samtidigt nutida.  Jag har den som är utgiven 1984. På första sidan är det en klassisk köttgryta. Boken innehåller många recept på långkok (kalops, gulasch etc) och andra tidstypiska recept som konserverade päron med After Eight. Utgåvan från 2002 andas mer åt det hälsosamma hållet. Olivolja och färsa räkor syns på framsidan. ”Du blir vad du äter” var ju ett hett uttryck vid denna tid! I september förra året kom Bonniers kokbok ut i jubileumsutgåva. Första sidan ska knyta an till samma stil som utgåvan från 1960, fast med en mer anpassat innehåll till dagens matkultur (mycket råvaru- och ekotänk).

Själv har jag en uppsjö av olika kokböcker hemma. Älskar framför allt sådana med vackra och stora bilder. Lagar oftast inte så många recept från kokböckerna, men har de som inspiration. Precis som många gör med denna blogg. Man tittar lite, fantiserar och inspireras till att laga god mat :)

Så nu är jag nyfiken. Vilken är din favoritkokbok?

[slideshow]