Underbar indisk mat

Underbar indisk mat

 

Fick en London-weekend av min söta fästman i födelsedagspresent i slutet av förra året. I helgen var det det dags att åka. London bjöd på nästan-vårväder, dvs torrt (varken is eller snö) och ca 10 grader. Blev en hel del shopping, god mat, träffade vänner och ett afternoon tea besök på The Ritz.

Det är kanske många som skulle säga att den godaste engelska maten t ex fish’n'chips, shepard’s pie eller diverse puddingar. Jag skulle säga att den godaste engelska maten är den indiska maten!  :)

Var på en indisk restaurang kring Russell Square och blev själv lite inspirerad till att laga till heta rätter. Oftast serveras indiska grytor med ris och naanbröd. Just ris eller naanbröden är ju inte speciellt bra enligt GI, men det finns lösningar. Ikväll gjorde jag en het garam masala gryta på högrev, kikärtor, spenat och blomkål. Just kikärtorna (andra linser går bra med), blomkålen och spenaten gör att grytan blir rejält fyllig och varken ris eller bröd behövs till. Gjorde även en raita till, en kall yoghurtsås med riven gurka och mynta (torkad). Blir supergott till den heta grytan.

För övrigt är det väldigt svårt att misslyckas med indisk mat om du bara har rätt kryddor. Köp gärna, om du har möjlighet, kryddorna på någon orientalisk livs. De kryddor som sälj i mataffären blir liksom inte samma sak. Fejk på något sätt.

Garam masala gryta (6 pers)

800 gram högrev eller kycklingfilé
2 burkar krossade tomater
4 msk tomatpuré
0,6 liter vatten
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk kikärtor (eller 2 dl förvällda)
Fryst spenat, ca en halv påse (valfritt)
1 blomkålshuvud
4 lagerblad
4 msk garam masala (kryddblanding)
1 msk mald spiskummin
1 msk chiliflingor (eller 2 tsk chilipulver eller cayennepeppar)
salt, peppar efter behag
olivolja att steka i

Hacka löken och vitlöken grovt. Tärna högrev/kycklingfilé i medelstora bitar. Fräs upp löken och vitlöken i en stor gryta. Tillsätt sedan köttet. Fräs så att köttet får en fin stekyta. Häll sedan på vattnet, krossade tomaterna, tomatpurén, garam masala, lagerblad och spiskummin. Låt stå och småputtra under lock i 1 timme om du anväder högrev eller 30 min om du använder kycklingfilé. Under tiden grytan puttrar, dela blomkålen i mindre bitar. Lägg sedan ner blomkål, kikärtor och spenat. Låt koka tills blomkålen blivit lite mjuk. Smaka sedan av. Det ska vara rejält drag i grytan, så dunka i med kryddor om du tycker att det smakar för lite. Indisk mat är smakrik, tänk på det :)

Raita (6 pers)

3 dl creame fraiche (eller mild yoghurt)
1/2 gurka
2 msk torkad mynta
salt och peppar

Riv gurkan grovt och pressa ur överflödigt vatten. Blanda ner i creame fraichen. I med kryddorna. Klart!

PS: Förresten, kryddstark mat sätter i gång fettförbränningen så var inte rädd med kryddorna!