Klassisk skaldjurscocktail

Klassisk skaldjurscocktail

Inled gärna middagen på Alla Hjärtans Dag med en klassisk skaldjurscocktail. I vackra glas, t ex cocktailglas, blir förrätten både en njutning för ögat så som för gommen. Fördelen, förutom smaken då, är att den är enkel att göra, kan göras i förväg och ska vara kall. Gör den någon timme innan middagen så kan du passa på att pussa på din kära, leka med dina barn eller ta hand om dig själv.

Klassisk skaldjurscocktail (2 pers)

0,5 schalottenlök
1 mogen avocado
3 st cocktailtomater
1 dl kräftstjärnar i lag (eller räkor i lag eller om du vill blanda)
0,5 msk dill (fryst)
0,5 msk riven pepparrot (frivilligt)
1 msk citronsaft
2 msk creame fraiche (eller kesella, turkisk yoghurt)
1 msk majonnäs
salt och peppar

Garnering: 2 st dillvippor, 2st citronskivor, 2 msk löjrom, 6st kräftstjärtar

Finhacka schalottenlöken och lägg i en bunke. Ta bort skalet och kärnan från avokadon. Dela i små bitar och lägg i bunken. Klyv cocktailtomaterna och ta bort tomatköttet. Dela tomaten i mindre delar och lägg i bunken. Lägg kräftstjärtarna på lite hushållspapper så att de torkar upp. Grovhacka dem sedan och lägg ner i … bunken, just det! :-)
Blanda ner den frysta dillen, pepparroten, citronsaften, creme fraiche och majonnäs och rör om. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i fina glas. Garnera med en matsked löjrom, några kräftstjärtar, en citronskiva och en dillvippa. Ställ kallt och ta fram ca 10 min innan servering. Om man vill kan man klippa ut stora hjärtan av servetten och sedan ställa skaldjurscocktailen på hjärtservetten.

Lite mysig musik i bakgrunden skapar alltid stämning. Mina favoriter är artister som John Mayer, James Morrisson, Van Morrison, Adele, Sarah Dawn Finer eller fin pianomusik… men det är ju bara vad jag gillar.

Vad lyssnar du gärna på under mysiga stunder?