Rotfrukt- och västerbottenkaka med goda biff och örtspegel

Rotfrukt- och västerbottenkaka med goda biff och örtspegel

 

Imorgon är dagen så alla människor är kanske lite mer kärleksfulla än vanligt. Kärlek för mig att vara med min fästman, äta gott och bara mysa. På Alla Hjärtans Dagsmenyn kommer det stå ”Oxfilé med rotfrukt- och västerbottenkaka med en örtspegel”. Tjusigt, eller hur? Är man inte så förtjust i rött kött, fungerar det lika bra att t ex använda torskrygg, kyckling eller quornfilé. Det bästa är att både rofruktskakan och örtspegel gör sig bäst om de görs en stund innan middagen. Rotfruktskakan kommer att ha mycket smak, tack vare den underbara Västerbottenosten. Krämiga såser i all ära, men till denna kaka behövs något enkelare. Örtspegel är en enkel dressing på färska kryddor och kommer passa perfekt till rätten.

Örtdressing (2 pers)

1/2 kruka färsk basilika
1/2 kruka färsk persilja (eller en hel knippa)
0,5 dl olivolja
1-2 tsk vitvinsvinäger (eller en skätt citronsaft)
2 msk vatten
salt och peppar

Mixa kryddorna i en mixer (alt finhacka rejält). Blanda ner resten och smaka av. Ställt kallt.

Rotfrukt- och västerbottenkaka (4 pers)

3 st palternackor
1/2 rotselleri
1/2 kålrot
2 dl smält smör
2 dl riven Västerbottenost
salt och peppar
pajform med löstagbar botten

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva rotfrukterna riktigt tunnt. Klipp ut bakplåtspapper och lägg i botten på formen. Smöra sedan formens kanter. Smällt smöret. Börja med att lägga ett lager i botten. Placera sedan skivor (någon överlappande) på pajkanten så att de just bidar en kant. Det är bra om skivorna går över kanten något. Varva rotfrukterna med salt, peppar, riven västerbottenost och skirat smör tills alla gått åt. Nu ska du se till att pressa ihop allt så att kakan blir kompakt. Ställ in i ugnen (mitten). Efter ca 10 minuter, vik ner skivorna som står upp. Fortsätt grädda i ca 35 min. Känn med en sticka om kakan är klar, annars baka i ca 10-15 min till. Låt rotfruktskakan kallna en stund. Vänd sedan kakan upp och ner och ta bort formen. Voilá! Servera en finskuren trekant tillsammans med en god stekt biff, kycklingfilé eller en bit fisk.

Njut gärna av ett glas vin till huvudrätten. :-)