Juice, smoothies och te

Juice, smoothies och te

Färdigköpta juicer och smoothies är nästan alltid stora sockerfällor. När frukten pressas försvinner fibrerna och kvar blir bara juice och fruktsocker (fruktos). Köpta smoothies är oftast utblandade med t ex banan, äpple och ibland även socker. Detta gör att GI-värdet höjs till höjder. Gör du däremot din egen juice eller smoothie kan du kontrollera vad som dimper ner i mixen. Det enda du egentligen behöver är en matberedare eller en stavmixer.

Smoothies är ett bra alternativ när det gäller mellanmål. Gott, naturligt söt och håller dig mätt tills kvällsmiddagen. Ett glas fruktjuice passar fint till helgfrukosten. Smaksatt vatten och te kan du dricka när du själv är sugen. Tänkte dela med mig av mina fyra favoriter. Alla är dessutom vitamin- och antioxidantbomber!

Hallon- och basilikasmoothie (2 pers)

2 dl frysta hallon
1/2 kruka färsk basilika
3-4 dl naturell yoghurt
2 tsk linfrö (valfritt, men bra för magen)

Mixa hallonen, basilikan och linfröna. Blanda sedan ut med yoghurten. Mixa i ca 1 minut och servera direkt i höga fina glas. Mums!

Juice med sting! (6-8 glas)

2 apelsiner
2 dl frysta jordgubbar
5 cm riven färsk ingefära
1/2 färsk chili
1 liter vatten

Denna juice är det rejält sting i. Bli inte rädd av ingefäran och chilin. Blir en riktigt god smak och stinget gör att du inte dricker hur många glas som helst.

Riv ingefäran. Hacka chilin grovt. Skär bort skalet på apelsinerna och dela i stora klyftor. Lägg ner allt i mixern och häll på 1 liter vatten. Mixa i ca 1 minut. Servera eller ställ in i kylen.

Godmorgonshot (6-8 glas)

1 gurka
5 cm färsk ingefära
1/2 färsk chili
1 lime
1 liter vatten

Denna godmorgonshot gör att du vaknar rejält på morgonen. Ingefäran och chilin gör att temperaturen höjs i kroppen. Gurkan och limen gör att dina sinnen öppnas. Alltså, helt perfekt för den morgontrötta…. som jag!

Dela gurkan och chilin grovt. Riv ingefäran. Mixa allt tillsammans med vattnet ca 1 minut. Smaka av med saften från limen. Hur sur du vill ha ditt vatten är upp till dig. Ställ kallt. När det är dags att ta sig en liten shot kan man antingen sila bort grönsaksköttet eller låta det vara kvar.

Ingefärste (2 pers)

10 cm färsk ingefära
1,2 liter vatten

Ingefärste är perfekt om man är förkyld eller fryser. Skala ingefäran och skiva grovt. Lägg i en kastrull och häll i vattnet. Låt småkoka under lock i ca 30 min. Klart att servera. Vill man ha sitt te sötat kan man t ex använda agavesirap eller hermesetassocker.