Konjaksgravat innanlår

Konjaksgravat innanlår

 

Att bjuda på gravad lax till förrätt är rätt vanligt, men att byta ut lax mot kött istället är en överraskning. I helgen var jag på matmässan Passion För Mat och kocken Pär Johansson stod vid spisen. Han lagade till konjaksgravat innanlår på en bädd med stekta rödbetor med valnötter och kapris. Det var verkligen jätte gott och det roliga var att jag hörde publiken viska ”- men, det var ju så enkelt!”. God mat behöver inte ta lång tid eller vara jobbigt att göra. Huvudsaken är att man har bra råvaror!

Prova gärna att göra denna rätt nästa gång du ska ha gäster. Det mesta kan du faktiskt förbereda dagen innan! Pär Johansson använde innanlår och menade på att när köttet är gravat är det lika mört som om du hade använt oxfilé.

Konjaksgravat innanlår (4 pers)

400 gram innanlår
3 msk strösocker
3 msk salt
10 grovstötta svartpepparkorn
färsk timjan
2 msk konjak (går bra med konjaksessens)
2 msk olivolja

6 rödbetor (gärna i olika färger)
en näve valnötter
en liten burk kapris
ruccola

100 gram smör
1 vitlöksklyfta
1 citron
2 msk soja (typ kikkoman)

Putsa köttet fritt från senor och skär det i centimeter tjocka skivor. Lägg i en plastpåse och fyll med saltet, sockret, pepparn, timjan, konjaken och oljan. Blanda runt och lägg i kylen till dagen efter.

När köttet legat i minst ett dygn, tag ut köttet och borsta av överflödigt salt/socker m.m. Skär skivorna i mindre bitar och mixa grovt i en matberedare. Riv citronen, finhacka schalottenlök och gräslök. Tillsätt allt till köttet och blanda. Forma till små biffar och ställt kallt i kylen.

Putsa rödbetorna och rosta dem med lite olivolja och salt i 175 grader i ca 40 min. Ställ kallt. Gör detta dagen innan. Dagen efter skär du rödbetorna i klyftor.  Precis innan uppläggning kör du dem i pannan med smör, salt och peppar. Smält även smöret och lägg i en krossad vitlöksklyfta samt lite citronskal. Bryn smöret och tag sedan kastrullen från spisen.

Servera den konjaksgravat biffen på en bädd av ruccola. Strössla över med de ugnsrostade rödbetorna, kapris och valnötter. Till sist häll över lite av det brynta vitlök/citron-smöret. Jag lovar, du kommer imponera på dina gäster!

Bon appétit!