Där sopor blir gourmet

Där sopor blir gourmet

 

Tillhör du den kategori människor som slänger mat när ”bäst före”-datumet är passerat? Gör du som jag, doftar på maten och sedan avgör om det går att äta eller ej? I Sverige slängs 1/3 del av all mat som produceras! Detta är kanske något vi alla ska tänka på när vi köper mer och mer klimatsmart och ekologisk mat…

Förra helgen var jag på Passion För Mat mässan och träffade Lasse Schönemyr från Sverigeskafferiet. Fick upp ögonen på detta trevliga och matpassionerade företag under förra årets matmässa. Sverigeskafferiet gör svenska delikatesser med otroligt hög kvalitet och jag är helt frälst. Alla deras produkter (såsom balsamicos, oljor, chutneys och grillglaze) doftar otroligt gott och smakar lika ljuvligt. Att självaste Leif Mannerström gärna använder sig av Sverigeskafferiets produkter i hans matlagning är ingen överraskning.

Men vad har Sverigeskafferiet med sopor att göra, tänker du kanske nu? Jo, under 2002 kom Lasse på en idé som ledde till ett unikt patent inom antibakteriell ytcoating. Detta patent gör att Sverigeskafferiet kan köpa fräscha men visuellt osäljbara örter, bär, frukter, grönsaker från butiker, varuhus, handelsträdgårdar och producenter och sedan förvandla dess råsaft och essensiella oljor till underbara delikatesser på ett naturligt och hantverksmässigt sätt. Så från dina sopor gör Sverigeskafferiet produkter som stjärnkockar och kungligheter äter. Visst är det bra! :-)

Jag har, som ni kanske märkt tidigare, en förkärlek för klimatsmarta, ekologiska, rättvisemärkta livsmedel med underbar smak. Jag hoppas att det kommer komma fler inspiratörer och pionjärer såsom Lasse och hans fru Pia. Tills dess ger jag och Blogg&Mat.se en stor eloge till dem och deras Sverigeskafferi. Deras produkter kommer alltid finns i mitt skafferi!