Njut av en semla

Njut av en semla

 

Det hann precis bli nytt år innan jag såg den första semlan inne på fik runt om i stan! Fetisdagen infaller på tisdagen den 8e mars i år och då tycker jag alla ska unna sig en äkta semla. Bakade själv GI-semlor i helgen och kan tillsammans med fästman och blivande föräldrar säga att de blev sååå goda!

Jag använder dinkelmjöl istället för vetemjöl, agavesirap istället för socker/sirap och ett helt ägg i degen. Sedan gör man självklart sin egen mandelmassa och skippar florsockret på toppen. Istället är det sött om man t ex skär locket i form av ett hjärta, triangel eller en stjärna. Delar med mig av mitt bästa recept på GI-semlor som du kan äta med gott samvete (kanske inte om du är i viktnedgångsfas dock).

Semlor (16 st)

50 g jäst
3 dl mjölk
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
3-4 msk agavesirap
1 msk stötta kardemummakärnor
75 g smör
1 ägg

1 ägg till penslingen

Värm mjölken till rumstemeratur. Lös jästen i mjölken (se till att det inte finns klumpar kvar). Tillsätt mjölet, lite i taget. Smöret behöver bli rumstempererat. Jag brukar mikra det i bara några få sekunder. Klicka sedan ner smöret, agavesirapen och ett uppvispat ägg i degen. Degen kommer bli något lösare än vanlig deg, men jag lovar det blir bra till slut. Arbeta ihop degen i någon minut och låt den sedan stå och jäsa i 30-40 min (ska bli dubbelt så stor).

Stjälp upp degen på mjölat bord och dela upp till 16 delar (hälften/hälften principen). Rulla till runda små fina bullar och lägg på en plåt (med bakplåtspapper på). Se till att inte lägga bullarna för nära varandra, då de annars riskerar att jäsa ihop. Låt bullarna jäsa i 40 min till. När det är ca 10-15 min kvar på jäsningen, sätt ugnen på 250 grader.

Vispa upp ägget och pensla på bullarna när de är färdigjästa. VIKTIGT: Sänk värmen till ca 225 grader. Grädda bullarna i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under en bakduk.

Mandelmassa (ca 6 pers)

2 dl mandel
1 msk agavesirap
1 msk grädde

Mixa mandeln i en matberedare så att den blir finhackad. Häll över i en mindre skål. Blanda ner agavesirapen. Späd sedan med grädden så att den får rätt mandelmassakonsistens. Yummie!
Servering

Skär av toppen på semlan. Skär gärna locket till någon fin form. Gröp ur lite av varje semla så att det blir en liten grop. Fyll med din hemmagjorda mandelmassa. Toppa med vispad grädde. Servera med en härligt nybryggd kopp kaffe och bara njuuuuuuuuut!  :)