Morgonstund har en bulle i munn

Morgonstund har en bulle i munn

 

Senaste inlägget handlade om den underbara semlan. Nu är det dags för andra bullar, närmare bestämt frukostbullen! Eller frukostfralla kanske det heter? I Skåne säger man bullar till allt, söt eller ej. Kommer ihåg när jag frågade min fästman om han ville ha en bulle till frukost, varav han tänkte sig en kanelbulle och var överlycklig att jag frågade! ..

Vare sig du säger bulle eller fralla, lovar jag att receptet på dessa … bullar… är riktigt goda. De är proppfyllda med pumpafrön, solrosfrön och linfrön vilket gör att bullarna håller sig saftiga. Ha dem i frysen och ta fram och tina t ex inför frukosten. En frukost med guld i munn är en frukostbulle med ost, skinka, gurka och paprika. Till detta ett kokt ägg och en kopp kaffe/te.

Ett tips är att blanda ner olika brödkryddor såsom anis, kummin och fänkål. Brödkryddor finns annars som färdiga kryddpåsar i affären. 1-2 msk till ca 0,5 liter vätska blir bra.

Frukostbullar (20 st eller 2 limpor)

50 g jäst
5 dl vatten
2 morötter
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl bovetekross
1 d hirsflingor
2 msk agavesirap
2 tsk salt
1-2 msk brödkryddor (valfritt)
12-13 dl dinkelmjöl (fullkorn)
2 ägg

Smula ner jästen i ljummet vatten. Se till att all jäst är löst i vattnet innan du fortsätter. Riv morötterna fint. Blanda ner alla ingredienser förutom dinkelmjöl och ett ägg (ett ägg ska alltså sparas till penslingen). Mät upp allt mjöl i en bägare. Blanda ner lite i taget tills du har fått en fin deg. Knåda degen i någon minut och låt sedan jäsa under bakduk i ca 45 min.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord. Arbeta degen i någon minut och dela sedan upp den i 20 lika delar (eller två delar om du ska göra limpa i bakform). Rulla bullarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på. Låt bullarna jäsa en gång till i ca 45 min.

Sätt ugnen på 225 C. Vispa ihop ägget och pensla bullarna. Om du vill, strö t ex pumpafrön och linfrön på bullarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min. Ha lite koll på bullarna då alla ugnar kan vara lite olika. Lyft bullarna från plåten och låt dem vila under bakduk. Klart!