Hemmagjord pesto

Hemmagjord pesto

 

I förra veckan blev jag och mina kollegor sugna på att laga middag tillsammans. Sagt och gjort, det blev en underbar kväll med många skratt och riktigt god mat. Min kollega Linnea hade förberett en för- och huvudrätt med inspiration från Italien. Kanske hade hennes italienska pojkvän Nicoló påverkat något! Förrätten var hemmagjord pesto på gröna ärtor. Till detta hade hon även gjort små färskostfyllda bresaolaknyten och små tärningar av parmesanost.

Att göra egen pesto är väldigt enkelt. Det enda som krävs är en matberedare. Man stoppar ner alla ingredienser. Mixar några sekunder och ….  Voilá, perfekt pesto! Perfekt att ha som tillbehör på antipasti tallriken, på kycklingen i ugnen eller som lyxig krydda på de gratinerade grönsakerna. Linnea tipsade om att göra pesto på t ex gröna ärtor eller kronärtskockshjärtan. Gott!!

Pesto (ca 2 dl)

3 msk pinjenötter
1 kruka färsk basilika
1-2 vitlöksklyftor
60 gram parmesanost
0,5 dl olivolja
salt och peppar

Blanda allt i matberedare och mixa tills den har fått perfekt pestokonsistens. Smaka av med salt och peppar. Vill man kan man blanda ner 1 dl kokta gröna ärtor eller en burk kronärtskockshjärtan. Supergott och roligt att bjuda på hemmagjord pesto!