Chokladkaka utan dåligt samvete

Chokladkaka utan dåligt samvete

 

Jag är väldigt svag för choklad, mörk choklad. Så är det bara!
Oscar Wilde skrev en gång ”- I can resist everything but temptation”. Jag skulle kunna säga ”- I can resist everything but chocolate”    :-)

Det var rätt ofta när jag pluggade att vi tjejer gjorde chokladkaka med vaniljglass när vi träffades. Den ena skulle självklart klå den andra i större och lyxigare chokladkaka. Jätte nyttigt. Not! Efter att ha börjat med GI (nu ca 2½ år sedan) har smaklökarna förändrats. Gillar inte supersöta saker och färdigköpt vaniljglass är bara blä! Har mixrat fram ett chokladrecept som är typ en blandning av många GI recept på nätet. Smaken är mustig, men den är inte stampig då den inte innehåller mjöl överhuvudtaget! Då den innehåller mörk choklad, så räcker det dessutom med en ganska liten bit för att bli nöjd.

Servera gärna med lättvispad grädde. Toppa med t ex krossade valnötter och physalis eller bara toppa med färska bär (jordhubbar, hallon blåbär). Med toppingen på ser chokladkakan riktigt lyxig ut och något man gärna bjuder på till efterrätt.

Chokladkaka (6-8 pers)

125 gram mörk choklad (70%)
125 gram smör
3 ägg
1 tsk salt
0,5 dl agavesirap
3 msk flytande honung
3 tsk snabbkaffe (eller 0,5 dl starkt kaffe)

Smält smöret och chokladen tillsammans. Blanda ner kaffet. Se till att det inte bränner vid :-)
Vispa ägg och salt ihop så att det blir fluffigt. Blanda ner agavesirap och honungen i smör- och chokladblandningen.

Smöra en form med löstagbar botten. Finhacka valnötter och bröa formen med dessa. Man kan även använda t ex kokosflingor eller finhackade pumpafrön.

Varva ner smör- och chokladblandningen sakta i äggfluffet. Rör ej, utan varva sakta ner. Häll ner i formen och grädda i ca 35-45 min i 175 C (nedre delen).  Kakan kommer resa sig, men kommer tyvärr sjunka när den tas ut. Bli inte ledsen, den blir riktigt fin ändå. Toppa med goda tillbehör som krossade valnötter eller färska bär. Servera gärna med vispad grädde. Mums!