Äggtoddy till påsk?

Äggtoddy till påsk?

 

Nu är det äntligen påsk och ledigheten har tagit ett skönt grepp om alla. Det var till exempel knappt en kotte kvar på kontoret där jag jobbar efter kl 15 idag! Väderprognosen ser ut till att vara fint vårväder i hela Sverige. Våren har verkligen tagit ett kliv in i 2011. Ska själv bege mig ner till Skåne, till familj och vänner. Ska bli riktigt härligt!

Min favorit påskrätt är kallrökt lammfiol. Gärna med pepparrotskräm, tunnskivade äpplen och krossade valnötter. Helst ska allt bara ligga lite fint på ett fat så att man kan ta en bit lammfiol, en bit äpple, en liten klick pepparrotskräm och valnötter på. Blir lite tapaskänsla över det hela. Kan verkligen rekommendera detta som en liten förrätt till påskmiddagen eller om ni har lite lammfiolsresten över efter påskhelgen.

Men.. det är inte min lammfiolstapas jag tänkte skriva om egentligen! Tänkte dela med mig min tolkning av Äggtoddy. Amerikanarna dricker egg nog/egg toddy på julen och thanksgiving, medan det är mer vanlig under påsken i Sverige. Mitt tips är att skippa den traditionella efterrätten och bjuda på en fin och varm äggtoddy istället. Gärna med en liten bit mörk choklad vid sidan. Traditionell äggtoddy använder sig av mörk rom, whiskey, konjak eller calvados. Jag föredrar mörk rom. Till barnen skippar man så klart alkoholen och serverar äggtoddyn kall istället. Blir en sk Hobbel Bobbel istället.

Äggtoddy (4 pers)

4 äggulor
2 msk agavesirap (eller råsocker om du inte bryr dig om GI)
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
4 cl mörk rom
2 tsk snabbkaffe (frivilligt)
½ tsk knivudd riven muskotnöt (frivilligt)
kakao (för att pudra över)

Börja med att vispa grädden lätt. Värm sedan mjölken. Separera äggen och vispa upp äggulorna med agavesirapen, snabbkaffet och muskotnöten. Vispa så att det blir ganska fast. Blanda sedan ner den mörka romen. Späd med den varma mjölken. Häll upp i låga glas. Toppa med lättvispad grädde och pudra över lite kakao. Mmmm.. gott!

Önskar er alla en underbart skön påsk!

//Sara.