Quinoasallad perfekt till grillen

Quinoasallad perfekt till grillen

 

Vilket underbart väder vi har haft på sistone! Känns nästan som om vädret hoppat från vinter direkt till sommar! Har själv redan plockat fram grillen några gånger. Det är alltid en härlig känsla när grillen tänds, smarrig mat läggs på och goda vänner kommer över på middag. Grillsäsongen är dessutom som gjord för GI. Grillat kött, kyckling eller fisk med massor med goda grillade grönsaker som t ex grönsparris, blomkål, schalottenlök och paprika. Fransk potatissallad i all ära, men potatissallad kan bli rätt uttjatad efter en stund. Jag bjuder gärna på min friska quinoasallad som är fylld med grapefrukt, valnötter och vårlök. Toppad med en dressing på avokado och färsk lime. Bjöd på den igår på Valborg och den fick toppenbetyg!

Somrig quinoasallad (6 pers)

3 dl quinoa (gärna tricolore, svart eller röd)
6 dl vatten
2 buljongtärningar med grönsakssmak
2 st vårlökar (rödlök fungerar med)
2 st grapefrukt
3 dl valnötter
2 avakados (mogna)
2 lime
0,5 dl olivolja
salt, peppar

Lägg quinoan i en kastrull med lite vatten. Rör runt och häll försiktigt ut vattnet igen. Detta gör att quinoan inte blir lika bäsk. Mät sedan upp 6 dl vatten och häll ner i kastrullen. Lägg ner buljongtärningarna och låt quinoan koka (tar ca 20-25 min). Låt sedan quinoan kylas av något. Under tiden quinoan kokar kan du förbereda resten. Grovhacka vårlöken och här grapefrukten i mindre bitar. Krossa gärna valnötterna något. Mosa avokadofrukterna fint och pressa limen. Blanda ihop och smaka av med lite salt. Häll på olivoljan och kanske lite vatten (om du vill ha dressingen lösare). När quinoan är kokad och avkyld, blanda ner alla ingredienserna i en stor bunke. Ringla över avokado- och limedressingen och servera.

Quinoasalladen med dressingen till gör att den får en mycket frisk smak. Jag hade gärna serverat en frisk rosé eller ett glas vitt. Gärna med hög syra och bara lite sötma. Tips är La Pluma Rosé (79kr, nr 2916 på Systemet).
.

Ha en fin grillning!