Upptäck nya rätter med fänkål

Upptäck nya rätter med fänkål

 

Fånkål är en av mina favoritgrönsaker. Späckad med god smak och perfekt som tillbehör till förrätter, huvudrätter och till och med efterrätter! Fänkål har en mjuk anis- och lakritssmak, så om inte lakrits är din cup of tea är inte fänkål det heller. Däremot, gillar du lakrits så låt dig upptäcka vilka goda rätter du kan göra med denna lilla goding!

Fänkålssallad med dijonsenap (2-4 pers)

2 st fänkål (medelstora)
2 msk olivolka
2 msk vitvinsvinäger
1-2 msk dijonsenap
1 dl valnötter (valfritt)
1 msk vatten
salt och peppar

Strimla fänkålen fint och lägg i en skål. Häll ner valnötterna. Blanda ihop resten av ingredienserna till en lätt dressing. Häll över fånkålen och servera. Tar ca 5 min att göra om du är långsam ;-)  Passar utmärkt till lax och kyckling. Denna sallad hade varit perfekt till förrätt också. Lägg några skivor kallrökt lax på en tallrik och lägg salladen på. Hade struntat i valnötterna dock till laxen.

.

Somrig fänkålssallad (2-4 pers)

2 st fänkål (medelstora)
1 rödlök
2 apelsiner
2 nävar ruccolasallad
2 msk olivolja
salt och peppar

Strimla fånkålen fint. Skär av skalet på apelsinerna och skär ut filéerna (dvs skär ut klyftorna från sin hinna). Blanda apelsinerna med fånkålen och ruccolan. Häll över olivoljan. Salta och peppra efter smak. Passar väldigt gott till stekt eller grillad kyckling.

.

Grillad fånkål (2 pers)

1 fänkål (medelstor)
olivolja
salt och peppar

Skiva fänkålen grovt på längden. Pensla med olivolja. Salta och peppra. Grilla på låg/mellanvärme på grillen. Du kan även ugnsgratinera fånkålen. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i ca 15 min.

.

Hallonsorbet på fånkålstäcke (4 pers)

OK. Innan du hinner avslå detta recept, tänk på detta. Hallon och lakrits (t ex döskallegodis eller hallon/lakritsklubbor) är en perfekt kombination, eller hur?

300 gram hallon (frysta fungerar)
3 st äggvitor
2 msk råsocker
1 fänkål
Färsk mynta

Värm hallonen i mikron eller på spisen. Pressa till dem och sila sedan bort kärnorna (om du vill) och låt hallonsaften kallna… Frys så att den blir halvfryst (ca 3-4 timmar). Vispa äggvitorna hårt (du ska kunna vända på buken utan att de åker ner på golvet). Tillsätt sockret under kraftig omrörning. Blanda ner äggvitorna i den halvfrusna fruktjuicen och frys i 2 timmar till. Vispa gärna den 1-2 gånger under denna tid. Voilà! Sorbeten är klar! :-)

Strimla fänkålen riktigt fint. Ta bort alla grova bitar. Finhacka myntan och blanda med fänkålen. Lägg fånkålssalladen i en fin serveringsskål. Gärna i glas då man ser vad som döljer sig i botten. Lägg en fin kula hallonsorbet på fänkålen och servera. Blir supergott och fräscht, jag lovar!