Kycklingspett mes smak av sommar

Kycklingspett mes smak av sommar

 

Äntligen har sommaren kommit på allvar! Dofter från grillar gör en påmind om den underbart härliga grillsäsong vi befinner oss i just nu. Solen gör också att vi är ute mer. Det är nästan som att man undrar var alla dessa människor befinner sig under de mer mörka och blöta månaderna! Hur som helst, detta inlägg kommer ge dig lite inspiration att krydda köttet med mer än bara grillkrydda och diverse färdiga grillmarinader.

Härom dagen gjorde jag karibiska kycklingspett och de blev så goda att jag gjorde dem till mina svärföräldrar igår igen! Varför jag har valt att kalla dem för karibiska kycklingspett är för att de har underbar smak av både ananas och kokos. Sommar så att det bara smäller! Blundar man kanske man kan fantisera sig till en strand i västindien. Receptet är dessutom enkelt att göra och går snabbt. Detta jag gå i god för då jag i måndags fick mitt knä ur led under träningen och går på kryckor. Allt som tar för lång tid nu går bort! :-)

Karibiska kycklingspett (4 pers)

800 gr kycklingfilé
12 st träspett (lägg i blöt så att de inte brinner upp!)
1 färsk ananas
6 st små rödlökar
6 st championer
Kokosflingor

Till marinaden:
3 msk japansk soya
3 msk ketjap manis (en vietnamesisk söt/rökig soya, finns i t ex Santa Marias sortiment)
3 msk fisksås
3 msk olivolja
lite peppar
1 msk chiliflingor (valfritt)

Blanda marinaden i en stor skål. Strimla kycklingfiléerna ( 1,5 cm breda) och lägg ner i marinaden. Skär bort skalet på ananasen och skär sedan den i ca 2×2 cm stora bitar. Skala löken och halvera varje lök. Putsa championerna och halvera dessa med. Skulle man inte gilla lök eller championer kan man ta någon annan grönsak i stället (t ex paprika, zucchinin).

Tag ett spett. Börja med en lök, sedan ananas, kycklingfilébit, ananas, kycklingfilébit, ananas, kycklingfilébit, ananas, champion. Tre spett per person är rätt lagom. När du sedan gjort alla spetten, strö rejält med kokosflingor över spetten och grilla sedan. Ananasen gör att kycklingfilén blir väldigt saftig. Blir sååååå gott! Skulle du vilja ha något gott tillbehör kan jag rekommendera nedanstående fräscha quinoasallad.

Fräsch quinasallad (4 pers)

4 dl kokt quinoa
2 st salladslökar (eller vanlig rödlök)
250 gram cocktailtomater (=en burk)
2 lime
1 påse blandsallad
1-2 msk av Finus frysta ”asiatiska kryddor”
2 msk olivolja
lite salt

Värm quinoan något (om du haft den i kylen). Lägg quinoan i en stor skål. Halvera tomaterna och kläm varje tomat ner i skålen. Detta för att tomatjuicen kommer bidra till dressingen. Skiva ner salladslöken. Pressa ner limen och häll över olivoljan. Strö över 1-2 msk av Findus ”asiatiska kryddblandning” (finns i frysdisken för typ en tia). Salta efter behag och blanda sedan ner salladen. Klart!