Arabisk afton med grillning

Arabisk afton med grillning

 

Mina underbara syskon var uppe i helgen, det var fint väder och vi skulle grilla. Frågan var bara vad? Flintastek och chorizokorv i all ära, men det kan bli lite långtradigt att grilla samma sak om och om igen. Efter en stunds funderande kom mina smaklökar och fantasi igång. Ljumma kvällar med solnedgång måste bara innebära arabisk afton! En nära vän till mig är från Iran och hans mamma har varit snäll nog att dela med sig av sina persiska recept. En favorit är grillad kycklingfilé som har fått marinera sig i saffran och lime. Smakkombinationen är enorm och långt ifrån lussebullarna på julen! Till dessa serverade jag en smakrik tabouleh, kall yoghurtsås med gurka och mynta, lite grillad fetaost och stora kalamataoliver. Min oerhört moderna (läs: fyrkantig och vit) servis såg lite blek ut för att kunna låtsas tillhöra en arabisk afton, så jag fick pimpa duktningen lite. Hittade en gammal grön/guldig sjal som fick agera som duk, några färgglada fat och skålar och massor med levande ljus. Inte illa, om jag får säga det själv. Nu till recepten!

Grillad Saffran- & Limekyckling (4 pers)

4 st kycklingfiléer (stora)
1 paket saffran
2 lime (skalet från båda, saften från en)
½ dl matolja (ej olivolja då den ger för mycket smak)
salt
peppar

Riv skalet från de båda limefrukterna och lägg i en stor bunke. Pressa saften från den ena limen. Häll ner oljan och blanda med kryddorna. Skär kycklingfiléerna i långa skivor. Tänk på att inte göra dem för tjocka då det tar längre tid att grilla och kycklingen kan bli torr. Marinera kycklingen i 20 min och lägg sedan på grillen.

Tabouleh (4 pers)

2 kurkor persilja (eller motsvarande)
några färska myntablad
3 dl okokt quinoa (valfri färg)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 zucchini (grön)
2 burkar cocktailtomater
2 vårlökar med stjälkar
2 lime (saften)
2 dl rostad mandel (valfritt)
Salt
Peppar

Koka quinoan i grönsaksbuljongen och låt sedan kallna. Skär den färska persiljan och myntan och lägg i en bunke. Hacka vårlöken och cocktailtomaterna grovt. Finhacka zucchinin. Lägg ner i bunken. Blanda ner quinoan och pressa över med saften från limen. Salta och peppra efter smak.

Lägg gärna upp taboulen på ett stort färgglatt fat. Kycklingen kan du lägga runt om. Blir väldig vackert att servera på detta sättet. Skär gärna upp några lime och lägg klyftorna på fatet.

Jag snabbrostade mandel i stekjärnet och hade över på toppen. Har du mandel hemma, så rekommenderar jag det varmt. Dock inget måste för att få en underbart god tabouleh!

Yoghurtsås med gurka & mynta (4 pers):

3 dl mild yoghur (3%)
En stor näve färsk mynta (går bra med 2-3 msk torkad mynta istället)
1 gurka
Salt
Peppar

Hacka gurkan och myntan fint. Blanda ner i yoghurten och smaka av med salt och peppar. Lättare kan det inte bli! :-)

Önskar dig en magisk arabisk afton!