Rostade kastanjer och ädelostbakade fikon

Rostade kastanjer och ädelostbakade fikon

Snart har de flesta löven fallit ner på marken. Naturen står kall och naken. Det är mörk när man går till jobbet och mörkt när man åker hem. Stunder som dessa vill man bara krypa upp i soffan med en kopp tee  och en bra bok. Gärna tända några stearinljus och ha något gott att mumsa på.

När jag var liten gjorde pappa alltid rostade kastanjer när höstens mörker hade lagt sig. Flingsalt och äkta smör skulle man ha till. Minns jag mig själv rätt drog jag säkerligen på mer smör än kastanjen var stor :-)  Har man goda vänner över på lite höstmys kan man utöka de rostade kastanjerna med annat småplock i hösttema. Som förslag kan man göra ädelostbakade färska fikon. Med några droppar balsamvinäger och honung, smälter dessa som guld i munnen! Yum! Det bästa med dessa två småplock är att det inte tar lång tid att förbereda och sedan behöver de 5 respektive 15 minuter i ugnen.

.

Rostade kastanjer

4-6 kastanjer per person
1 dl salt + till serveringen
Äkta smör i en liten skål

Skär ett kors på toppen av varje kastanj. Korsen gör att du kommer kunna skala kastanjerna enklare och att värmen när in genom skalet. Använd en liten kniv och var försiktig då kastanjerna är hårda. Häll saltet i en ugnsfastform. Saltet behövs för rostningen. Lägg ner kastanjerna, gärna med toppen uppåt. Sätt ugnen på 225 grader. När gästerna har kommit, kör in formen i 15 min – inte längre (de blir bara hårdare)!

Servera med rumstempererat smör (ej Lätta, margarin etc) och salt. En bestickskniv kan varje gäst behöva.

.

Ädelostbakade färska fikon (4 pers)

4-6 färska fikon
100 gram ädelost, gärna gorgonzola
2 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung

Dela fikonen på längden. Lägg dem i en ugnsfast form. Lägg en liten bit ädelost på varje fikon. När gästerna har kommit och kastanjerna varit inne i ugnen i 10 min, kör in fikonen i ugnen. Ca 5 min behöver dem för att bli mjuka och för att osten ska smälta. Under tiden de är i ugnen, blanda ihop balsamvinvägern och honungen. När fikonen är klara, ringa lite av balsamvinäger/honungsdressingen över de heta fikonen. Oj, så gott!

.

Ta hand om varandra och mys i höst!