Hemmagjorda chokladpraliner med rosépeppar och chili

Hemmagjorda chokladpraliner med rosépeppar och chili


För en tid sedan gick jag in i en bokhandel och mitt framför mig låg en trave boxar innehållande en bok om hur man gör chokladpraliner och silikonformar. En sådan syn triggar min fantasi direkt! Jag brukar göra chokladtryfflar till julen, men att göra praliner hade jag aldrig testat tidigare. Boxen köptes på studs och igår gjorde jag mina första chokladpraliner. De blev helt gudomligt goda och såg fantastiskt fina ut. Trodde faktiskt att det skulle vara lite svårt, men det var det inte. Det enda som behövs är lite tid så saker ska stelna, annars inget krångling. Blev lite taggad och längtar tills nästa gång mitt köket och jag förvandlas till chocolatier!
.
Chokladpraliner med rosé- och chilipeppar (30st)
.
Till skalen:
250 gram 70% mörk choklad
2 tsk rosépeppar
.
Till fyllningen:
125 gram mörk choklad (minst 50%, gärna 70%)
1,25 dl vispgrädde
5 tsk krossade rosépepparkorn
2 tsk cayennepeppar och/eller chiliflingor
.
Hacka chokladen till skalen fint. Det är viktigt att chokladen smälter jämt. Smält chokladen till skalen i ett vattenbad. Smält ej i micron, då du måste hålla koll på att chokladen inte får överstiga 50 grader (då blir den torr). Chokladen ska vara ca 30-35 grader när du gör skalen, sätt därför din skål med choklad i kallt vatten efter du har smält den.
.
Fyll varje silikonform till hälften med choklad. Mitt tips är att klämma ihop formen lite för att få choklad på kanterna. Överflödig choklad häller du tillbaka i din skål med choklad. Den överblivna chokladen kommer att användas till locken på skalen senare. Ställ skalen kallt så att de stelnar.
.
Nu är det dags för fyllningen. Finhacka chokladen till fyllningen. Krossa rosépepparkornen i en mortel. Värm grädden och ta bort från plattan när den sjuder. Häll den varma grädden över chokladen. Blanda ner rosépepparn och chilin. Rör om så att allt blandas. Smaka gärna av för att se om du vill ha mer smak av chili eller rosépeppar. Klicka sedan ut fyllningen med hjälp av en tesked. Fyll upp så att du har ca 2 mm kvar till kanten. Ställ kallt.
.
När fyllningen stelnat något. Värm upp den överblivna chokladen från skalen. Fyll sedan varje chokladform så att det blir ett lock. Krossa några rosépepparkorn och häll ut kornen i ett glas. Kvar i morteln ligger fina flingor av pepprn. Ta dessa och strössla lite över varje chokladpralin. Ställ kallt och avnjut sedan underbara hemmagjorda chokladpraliner.
.
Hemmagjorda chokladpraliner uppskattas av alla chokladälskare. Ska du gå på middag eller överraska din bästa vän, är dessa små guldkorn perfekta presenter. Hade jultomten kommit med chokladpraliner till mig skulle jag ge honom en stor kyss! Nedan hittar du några andra tips på fyllningar. Chokladboken och silikolformarna köpte jag här (något dyrare i affären dock).
.
Tips på andra fyllningar:
- Blanda ner 1 dl av varmrörda hallon i choklad/gräddfyllningen
- Riv 2 cm färsk ingefära och riv skalet från en tvättad lime. Blanda ner i choklad/gräddfyllningen
- Blanda ner julkryddor såsom kanel, nejlika, kardemumma