Solkysst fläskfilé med tomater, mozzarella och basilika

Solkysst fläskfilé med tomater, mozzarella och basilika

.
Vintern har kommit med snö och minusgrader i hela landet. Som boende i Göteborg är jag mycket tacksam att horisontellt regn och några få plusgrader bytts ut till härliga vinterlandskap. Ändå dagdrömmer jag om sommar, om färska kryddor från balkongen och ljusa sommarkvällar. Så mycket för att vara ‘här och nu‘, haha!
.
Tog min sommarkänsla och gjorde om den till mat häromdagen. Det blev en solkysst fläskfilé fylld med mozzarella, smakrika tomater, färsk basilika och persilja. Dessutom blev den inlindad i bacon innan den fick hoppa in i ugnen. Kan säga att det blev en fröjd för både mun och ögon!
.

Solkysst fläskfilé (4 pers)
.
900gr fläskfilé eller urbenad fläskkotlett
125 mozzarella
1 burk cocktailtomater (eller motsvarande vanliga tomater)
½ knippe persilja
½ kruka basilika
2 paket bacon
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Steksnöre
.
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader för varmluftsugn).
Börja med att bryn fläskfilén tillsammans med vitlöken så att den får en fin färg. Låt den svalna. Halvera cocktailtomaterna och tärna mozzarellan fint. Hacka ner basilikan och persiljan och blanda ihop med tomaterna och osten. Salta och peppra.
.
Nu tillbaka till fläskfilén. Du kan göra på två sätt beroende på om du vill ha fyllningen i mitten eller som en rulltårta.
.
Alternativ 1: Dela filén i 2-3 delar (beroende på hur stor den är) och sedan snitta filén på längden. Vik upp 1-2 av filéerna och fyll filén. Lägg sedan den sista filén på toppen. Linda in med bacon och bind ihop.
.
Alternativ 2: Snitta filén som likt en kanelbulle, så att du får en stor platta. Bred sedan ut fyllningen och rulla ihop filén som en rulltårta (Tack, Susanne för tipset!). Linda in med bacon och bind ihop.
.
För båda sätten ska nu filén hoppa i ner i en ugnsfastform och sedan in i ugnen. Normalsett brukar jag använda stektermometer, men denna gång körde jag på 40 min och den blev perfekt. Låt köttet vila i folie en stund. Ta vara på köttsaften från ugnsformen och från foliet. Sila av och red av. Blir perfekt skysås!
.
Till den solkyssta fläskfilén hade jag snabbstekta grönsaker (paprika, lök, aubergine). Så gott!
.