Substitut för mejerivaror

Vissa livsmedel har varit klurigare att byta ut än andra. Nu har jag hunnit testa mig fram lite och tänkte dela med mig av vad jag tycker funkar bra att använda istället för mjölkbaserade produkter.

Grädde – När det gäller matlagningsgrädde tycker jag det har varit en av de lättaste sakerna att byta ut. Det finns många goda alternativ som blir krämiga i till exempel såser, soppor eller grytor. Själv brukar jag välja havregrädde nu men även soja är gott.

Vispgrädde däremot är svårare. Växtbaserad ”grädde” smakar annorlunda, absolut inte dåligt, men det är inte som man är van vid vilket kan bli lite konstigt till något fika exempelvis. Har testat kokosgrädde och havrevisp. Den godaste hittills har varit Planti’s havrevisp.

Mjölk – Till maten dricker jag numera inte mjölk utan vatten. Jag tycker även här att när man dricker växtmjölk rent att det har en ovan smak som jag stör mig lite på. Eftersom jag använt komjölken som ”törstsläckare” och inte i första hand druckit den för näringen så känns det inte som något problem att jag numera bytt ut den till vatten. I kaffet tycker jag dock om att dricka antingen Oatly’s iKaffe som är gjort på havre, eller Alpro’s iKaffe som är sojabaserad.

Smör – Jag äter mycket mindre mackor nu, det beror på nästa punkt, men om jag äter mackor använder jag mig av ett växtbaserat smör som heter Vegan Bredbart från Naturli. Det finns andra ”smör” man kan välja som är gjorda på margarin eller oljor. Det jag gillar med Vegan Bredbart är att den inte innehåller palmolja. När man ska baka kan man välja margarin istället för smör, men det känns ju inte så kul med tanke på framställningen. I vissa recept går det bra med olja istället, till exempel kokosolja.

Ost – Det finns veganska ”ostar” och jag har smakat en del. Tyvärr gillar jag inte den konstgjorda smaken på någon särskilt mycket vilket är en anledning till att jag äter mycket mindre mackor nu. Till frukost har det mest blivit gröt istället. Det som är tråkigt utan ost är väl när man gör grejer i ugnen som blir extra goda med ost, som lasagne, andra gratänger och PIZZA förstås! Här tar jag gärna emot tips på produkter som faktiskt är GODA! Det är ganska dyrt att prova sig fram bland utbudet som finns! Det kanske finns något annat än ost att använda som topping som jag inte känner till?

Havre

Fil/yoghurt – Detta är inte något jag äter jättemycket av, men det finns olika yoghurtar, både naturella och smaksatta som smakar helt OK. En nackdel är att det är DYRT.

Crème fraiche – Här använder jag mig av Oatly’s iFraiche som är supergod, både i varm matlagning och i såser.

Min ”veganresa” har gjort att jag är mycket mer intresserad av hälsa och välmående. Kom in på mycket sådan läsning när jag skulle ta reda på mer om mitt näringsbehov. Är riktigt peppad på att förbättra min egna hälsa och har faktiskt äntligen tagit tag i min dåliga hållning. Har länge känt att ryggen är liksom svag och jag har en ihopsjunken kroppsställning. Har börjat göra några stärkande ryggövningar samt beställt en hållningsväst som jag hittade via sidan Hållningsväst. Kändes skönt att få guidning i valet av väst eftersom jag inte hade en susning om vad som är värt att kolla efter!

Tipsa mig gärna om fler goda substitut jag kan använda i min matlagning! (Extra intresserad av goda pålägg!)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *