Köttsubstitut

Marknaden av så kallade köttsubstitut har verkligen exploderat på sistone. Personligen är inte köttsubstitut det jag äter mest av nu när jag är vegan, men jag tycker ändå att det är riktigt bra att det finns för de som vill behålla vanan av att äta något ”köttigt”. Övergången från att sluta äta kött eller åtminstone minska köttätandet underlättas i och med att det är lätt att göra sina vanliga rätter med hjälp av färdiga ”substitut”. Då menar jag till exempel burgare, ”kött”-bullar, färssås och sådant.

Formbar färsk veganfärs

Det finns en hel uppsjö att välja på rent ut sagt. Det finns formbar färs som är lätt att rulla köttbullar av, veganfärs som ser ut som köttfärs och hittas i kyldisken. Burgare med tuggmotstånd som i en ”riktig” hamburgare. ”Pulled peas” eller ”pulled oumph” som är färdigkryddade och i min mening smakar lika gott som pulled chicken eller pork.

Det vanligaste verkar vara sojabaserade produkter, men det finns även de som baseras på ärtprotein, seitan m.m. Väldigt spännande tycker jag! Letar man i specialbutiker kan man till och med hitta veganska räkor, ”gravad lax” och annat som jag själv inte testat, mest för att jag inte känt behovet men också för att det tyvärr är ganska dyrt. Det skulle dock kunna vara roligt att ha vid något speciellt tillfälle om man vill lyxa till det, men kan dessvärre inte uttala mig om smaken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *